Kislexikon

Akadémikus orvoslás: Az állami egészségügyi ellátás módszere, más néven allopátia, mely magát egyedül tartja tudományosnak és hatásosságát bizonyítottnak.


Akut betegség: magyarul heveny betegség: Hirtelen, percek, órák , vagy napok alatt kialakuló betegség, mely hamar okoz jellegzetes panaszokat elváltozásokat. A betegség súlyossága szerint rövid időn belül veszélyeztetheti az életet is. Kezelés nélkül teljes gyógyulással, vagy halállal végződik. Nem megfelelő kezelésekor elnyomás alakulhat ki. Ez az elnyomás lehet alapja egy idült betegségnek.


Allopátia: Azon gyógyítási elv, mely kimondja, hogy a betegségek olyan gyógyszerekkel kezelendőek, melyek az adott látható, vagy láthatatlan, de valamilyen módon mérhető, vagy kikövetkeztetett eltérése ellen hatnak. Allopatikus hatású lehet potenciált gyógyszer is.


Allopátás szer: A beteg tüneteivel ellentétes hatást képes létrehozni egészséges, illetve beteg emberben.


Allopátiás gyógyszerek káros alkalmazása: elnyomás létrehozása, toxikus anyagok indokolatlan használata.


Antidotálás: A szer működésének leállítása. A homeopátiás szerek fajtájuktól és potenciafokuktól függően a szervezet mély energetikai mezőiben működnek, azaz a kórosan elhangolódott ( beteg) életerőben egy műbetegséget idéznek elő. Ha ez a műbetegség erősebb a természetes betegségnél, akkor az életerő működése helyreáll, a műbetegség pedig hamarosan magától elenyészik. Amíg ez meg nem történik, addig különböző módokon le lehet állítani a szer hatását. Ezek: erős illatok, parfümök, kozmetikumok, erős fűszerek, erős fizikai munka, terhelés, megerőltetés, szexuális megterhelés, nagyfokú lelki stressz, Kávé, mentol, élénkítőszerek, allopátiás gyógyszerek közül a szteroid tartalmúak, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok. Sokszor nem szabad elhagyni egyik napról a másikra ezeket az állandóan használt gyógyszereket. Ilyenkor nagyon mindig a kezelő, vagy a homeopata orvossal kell megbeszélni, hogy mikor lehet fokozatosan és elkezdeni csökkenteni ezen gyógyszerek adagját.

Az antidotálás előfordulhat figyelmetlenségből ( pl. mentolos fogkrém, rágógumi) de lehet szándékos is, ha valamilyen ritka oknál fogva ( például túlérzékeny páciens) nem tolerálható a kezdeti rosszabbodás.
Autóimmun betegség: A szervezet immunrendszere (védelmi rendszere) a saját szerveket, szöveteket idegenként ismeri fel, és idült gyulladásos reakciót indít ellene.


Biorezonancia: Számítógép segítségével méri fel a beteg állapotát, ezt követően számítógép javasol terápiát, potenciált szereket, leggyakrabban komplexeket.


C potencia: A latin centum (száz) rövidítéséből képzett jelölés egy potenciált gyógyszer potenciafokának megmutatására. A C potenciálás esetén minden egyes műveleti lépésben készülő gyógyszert tízszer ütve rázzák és a századrészére higítják vízzel. Például a C15 esetén a kiindulási anyagot tizenötször egymás után vetik alá a fenti eljárásnak. Így a kiindulási anyag az 10-2. 10-2..10-2.10-2 .10-2..10-2.10-2 .10-2.10-2 . 10-2..10-2.10-2 .10-2..10-2.10-2 = 10-30. = =0.000000000000000000000000000001 részére higul , (azaz nem hivatalos megegyezés szerint 1 micocto részére). Ez azt jelenti, ha például egy csipetnyi konyhasóból (1/100=10-2 molnyi mennyiségű tehát 0.58 g NaCl) C15-ös potenciált szert készítünk akkor a higítási és dinamizálási sor végén az oldatunkban 5.8*10-31 gramm anyagi mennyiségű konyhasó lesz. Azonban ha a konyhasó molnyi mennyisége 58 gramm, ez azt jelenti, hogy ezt a tömeget 6*1023 mennyiségű atom alkotja. Ez a Loschmidt, illetve Avogadro -féle szám. Ebből következtethetünk arra, hogy annak az esélye, hogy a C15 potenciafokú oldatunkban akár csak 1 molekulányi konyhasó legyen 1: 100000000 egy a százmillióhoz, tehát a lottó ötösnél jóval valószínűtlenebb. Mégis a C15 nem tartozik a legerősebb hatású szerek közé.


Elnyomás: Nem megfelelő kezelés következménye. Egy felszínes, az életfontos belső szervekre enyhébben, vagy egyáltalán nem káros betegség meggyógyul, majd rövidesen megjelenik egy mélyebb szinten, sokszor életfontos szervet érintve egy idült betegség. Az allopátia mind a mai napig tagadja a létezését.


Hatáserősség: Egy potenciált szer bevétele általában nem vált ki hatást az emberben, feltéve, hogy nem áll valamilyen hasonlósági viszonyban a pácienssel, illetve nem túl gyakran , vagy magas potenciában veszik be. A hatás erőssége attól függ, hogy milyen szintű a gyógyszer hatásának és a páciens állapotának hasonlósága. Az alacsony potenciájú szerek ( D1-6, C1-6) akkor is kifejtik hatásukat, ha a hasonlóság csekély. Ezek a potenciafokok szinte kizárólag testi szinten hatnak. Például hasmenés, hányinger, köhögés, nátha. Az alacsony potenciák hatása lassú, több ismétlés szükséges. Ezért szükség lehet napokig, vagy hetekig adni napjában kétszer, háromszor ismételve.

A közepes potenciák (D9-15 C9-15) csak akkor tudnak hatni, ha a testi diagnózison kívül, már a homeopátia szabályai szerint is figyelembe vesznek néhány jellemzőt, például egy-két modalitást. Ezek adagolása már ritkább, naponta egyszer-kétszer adhatjuk őket, maximum néhány hétig. Kivételes esetekben tovább.

A magas potenciák (D30-tól és C30-tól felfelé , valamint az LM ) csak akkor fognak hatni ha már nagyfokú a hasonlóság a beteg lelki- illetve mentális állapota, valamint a modalitások tekintetében, de akkor a kórkép függvényében gyorsan és erősen.


Heveny betegség: Hirtelen, percek, órák , vagy napok alatt kialakuló betegség, mely hamar okoz jellegzetes panaszokat elváltozásokat. A betegség súlyossága szerint rövid időn belül veszélyeztetheti az életet is. Kezelés nélkül teljes gyógyulással, vagy halállal végződik. Nem megfelelő kezelésekor elnyomás alakulhat ki. Ez az elnyomás lehet alapja egy idült betegségnek.


Holisztikus megközelítés: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is. Ellentéte a specializáció, amikor a beteg egyéb problémáit, testi- lelki állapotát csak a minimális szinten vizsgálják és veszik figyelembe az ellátás során.

Homeopátia: Samuell Hahneman által kifejlesztett gyógyítátási rendszer, mely a hasonlóság általános természeti törvényére épül . (Simile elv). Ez kimondja, hogy egy betegség elenyészik, ha a szervezetben egy hasonló de nála erősebb betegség támad.


Idült betegség: Lassan, sokszor évek, vagy hónapok alatt kialakuló, a kezdetekben enyhe, alig észrevehető tüneteket vagy panaszokat okozó betegség, mely a megfelelő kezelés nélkül magától nem gyógyul meg, hanem az egész életen át egyre súlyosbodik.


Kezdeti rosszabbodás: gyakori velejárója a homeopátiás kezelésnek. A beteg azt érzi, hogy a szer bevétele után néhány órával, vagy nappal a panaszai felerősödnek. Ezt a rosszabbodást a szer hatóereje hozza létre és nem a betegség rosszabbodása. Ez az a változás, melyet a helyes szer az életerőben létrehoz. A hasonlósági törvény szerint rövidesen javulni fog a beteg állapota. A kezdeti rosszabbodásra lehetőleg nem szabad sem homeopátiás sem allopátiás gyógyszert bevenni, mert ez megakadályozhatja a gyógyulást.


Krónikus betegség: magyarul idült betegség: Lassan, sokszor évek, vagy hónapok alatt kialakuló, a kezdetekben enyhe, alig észrevehető tüneteket vagy panaszokat okozó betegség, mely a megfelelő kezelés nélkül magától nem gyógyul meg, hanem az egész életen át egyre súlyosbodik.


Homeopátiás irányzatok: Klasszikus homeopátia, szituációs homeopátia, klinikai homeopátia, komplex homeopátia, nem homeopátiás irányzatok: biorezonancia, „új homeopátia" a moksa elixír.


Homeopátiás szer: Arra a betegre vonatkoztatva nevezhetünk így egy őstinktúrát, vagy potenciált szert, ha a beteg lényeges, különleges, feltűnő tüneteivel, jellegzetességeivel hasonló állapotot képes létrehozni egy egészséges emberben. Tehát azért mert potenciált szereket alkalmazunk, attól még nem végzünk homeopátiát.


Modalitás: A homeopátiában alkalmazott fogalom, mely egy általános tünet egyénivé alakítását segíti. A modalitás megadja, hogy egy tünetet milyen környezeti, vagy belső hatás

  1. 1.enyhít
  2. fokoz
  3. vált ki
  4. mulaszt el

Tehát, ha például hasfájós, hasmenéses beteget kezelünk, akkor a beteg elmondhatja, hogy pl.

  1. lefekvés enyhítette
  2. mozgás rontotta
  3. túlérett gyümölcsöt evett előtte
  4. hidegrázás elmulasztotta a hasmenést

A modalitások kiderítése rendkívül fontos a homeopátiában.


Individualis terápia: A gyógyítás azon alapszik, hogy a beteg ember betegségtünetein kívül figyelembe veszi azokat a jellegzetességeket, melyek a testi-lelki szellemi működések megváltozásából adódnak.


Kezdeti rosszabbodás: Homeopátiás fogalom. A bevett potenciált szer az életerőre dinamikus hatást gyakorolva műbetegséget hoz létre a szervezetben. Ez a páciens állapotához hasonló hatású szernél úgy tűnhet, hogy az eredeti betegség rosszabbodott, de a rövidesen bekövetkező tartós javulás bizonyítja a gyógyszerhatást, azaz a műbetegséget.


Klinikai homeopátia: más néven organotrop homeopátia: heveny betegségek kezelésére alkalmas módszer. Alapja az az évszázados tapasztalat, mely szerint bizonyos betegségképekben van néhány gyógyszer, mely nagyon gyakran segít. Például első fokú égésre Urtica, zúzódásos sérülésre, bevérzésre Arnica, vágott sebre Staphisagria, rovarcsípésre Ledum, szúrt sebre Hypericum. Az egyedi tüneteket alig veszi figyelembe.


Komplex homeopátia: ezek a készítmények patikában kaphatók, alacsony potenciájú szerek keverékéből állnak. Heveny betegségek kezelésére alkalmas lehet, ha gyors segítségre van szükség és nem rendelkezünk homeopátiás ismeretekkel. Ily módon elvész az individiualitás. Ilyen szerek kaphatók például köhögésre, utazási betegségre, mozgásszervi fájdalmakra, náthás panaszokra, szédülésre stb.


Moksa Elixír: virágesszenciák potenciáiból készül és C vitamint is tartalmaz. Alkalmazásához sem anamnézis felvétel, de még a diagnózis ismerete sem szükséges. Összefoglalva: nem személyre szóló kezelésről beszélünk, a szer javallata szerint szedése a szervezet működésének harmonizálását segíti, ezáltal javítja az általános állapotot, az erőnlétet. Mindezek alapján nem nevezhetjük homeopátiás módszernek.


Potenciált szer: A kiindulási anyag sorozatos ütve rázásai és hígításai által előállt energiával telített és a kiindulási anyagra jellemző információt hordozó oldat, golyócska, vagy tabletta.

Specializáció: A beteg egyéb problémáit, testi-lelki állapotát csak a minimális szinten vizsgálják és veszik figyelembe az ellátás során. Hasznos, mert hatékonnyá, gyorssá teszi az ellátást, de hátránya, hogy sokszor csak felszínesen és időlegesen javítja az egészségi állapotot, vagy egyenesen egy másik részterületre „tolja át a betegséget". Például a felszínes bőrgyulladások elnyomása sokszor vezet belső szervi károsodáshoz. Sok antibiotikum, láz- és fájdalomcsillapító által okozott elnyomás autóimmun betegségekhez vezethet.
Szituációs homeopátia: Az analitikus pszichologia és a homeopátia ötvözése. A betegségek alapját képező lelki jelenségekre alapoz. Például: Rajan Sankaran módszere.


„Új homeopátia": egy olyan módszer, amelynek nincs köze a hahnemanni homeopátiához sem diagnosztikájában, sem terápiájában. Erich Körbler a módszer atyja, az általa feltalált ingával, az úgynevezett Körbler pálcával diagnosztizál. A terápia pedig különböző ábrákkal, más néven gyógyító jelekkel történik. Összefoglalva: az Új homeopátiának, bár a nevében szerepel a homeopátia szó, nincs köze egyik hahnemanni alapokra épülő homeopátiás irányzathoz sem.