A homeopátiás esetfelvételről

Az esetfelvétel egy személyes találkozót jelent a beteg és a homeopata között. Egyes heveny betegségek esetén elegendő lehet telefonon, vagy levélben konzultálni. Így működik, például a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület szervezésében fenntartott homeopátiás ügyelet.

Heveny betegségek esetén a vizsgálat a beszélgetés és a szertalálás általában 10-20 perc.Alkati kezelés esetén a konzultáció 1-2 óra.

Ezután az orvos javaslatot tesz a betegnek a megfelelő kezelésre.

Heveny betegségek során a homeopata leginkább a következő kérdésekre keresi a választ:

Mi a fő panasz?

Pl: fájdalom, gyengeség, köhögés, szédülés, hányás, hasmenés stb.

Melyek a fő panasz jellegzetességei?

Például: szúró fájdalom, gyengeségérzés a lábszárban, mintha össze akarna esni, szédülés, mintha hátraesne stb.

Melyek azok a külső, vagy belső hatások, amelyek befolyásolják a fő panaszt (modalitások)? Mi javítja és mi rontja, mi váltja ki és mi mulasztja el?

Milyen egyéb fontos, vagy különös panasza, tünete van még a betegnek?

Volt e valamilyen kiváltó ok?

Milyen a lelki mentális állapota a betegnek?

Idült betegségek esetén az orvos már sokkal több mindenre kíváncsi a megfelelő szer és kezelési mód megtalálása érdekében.

A klasszikus homeopátia szerint a beteg beszél a panaszáról problémájáról. A testi érzéseken, tüneteken túl tágabb megvilágításba helyezi a panaszt. Az életének meghatározó eseményeiről kapcsolatairól, szándékairól, testi-lelki habitusáról is kérdést tehet fel az orvos. Szükség van a régi betegségek, kezelések ismertetésére, különösen gyerekek esetében a várandósságra a születésre és a korai fejlődés felvázolására. Sokszor segíti az orvost, ha megtudja, hogy a beteg családjában milyen betegségek fordultak elő. A gyógyszer kiválasztására a teljes beszélgetés meghatározó jegyei alapján kerül sor.

Időnként előfordul, hogy az orvos életmódi, étrendi tanácsot is ad a szerbevétel előírása mellé, hiszen nagyon sokszor a helytelen életmód tarja fenn a betegséget. Ritkán előfordul, hogy olyan beteg jön a rendelésre akinek az életében egy olyan mély kapcsolati, vagy más környezeti probléma van, amelyen gyógyszer nem segíthet. Ilyen például egy brutálisan erőszakos családtag ( bár előfordulnak javulások a homeopátia révén), vagy az erősen dohos levegőjű lakás káros hatása.