Esetkövetés, együttműködés, prognózis

A homeopátiával csak most ismerkedők sokszor szeretnének találtatni maguknak alkati szert, ami minden nehézségen átsegít, minden betegségből kigyógyít. Bár ritkán lehet ilyen szerre akadni, de a realitás az, hogy nem a szer, hanem a kezelés maga az alkati, azaz az egyén mélyebb tulajdonságaira szabott.

Ez azt jelenti, hogy egy beteg, ha idült panasz miatt fordul a homeopátiás orvoshoz, akkor nem „ússza” meg egyetlen találkozással. Sokszor előfordul, hogy az elsőnek alkalmazott homeopátiás gyógyszer elvégez egy munkát, azaz a beteg valamivel jobban érzi magát tőle, de a további javuláshoz más szerekre van szükség. Hogy hány szerre és mennyi ideig tart a kezelés, az függ a betegség mélységétől és a páciens reakcióitól. Vannak olyan betegségek, melyeknél egyenesen a szerek sorozatára van szükség. Régi nagy homeopata orvosok esetleírásaiból tudjuk, hogy miként kezeltek a rendelkezésre álló viszonylag kevés gyógyszerrel a ma is igen rosszindulatúnak tartott betegségeket csodálatos, teljes sikerrel – melyeket – igaz sokszor csak évek alatt értek el. Ez a szelíd gyógymód arra képes hogy aktivizálja a szervezet öngyógyítását. Ezért sokszor ha nem is olyan hosszú idő kell a gyógyuláshoz, mint amennyi idő alatt kialakult a betegség, de egy 10 éves folyamatnál 1-2 évet be lehet kalkulálni. Az esetkövetésnek tehát az a célja, hogy az orvos felmérje az előző gyógyszer(ek) hatásait és megállapítsa, hogy hogyan folytatódjon a kezelés. Lehet, hogy nem lesz minden szernek egyformán jó hatása. Hahnemann állítólag sohasem tévedett, de mi manapság nem vagyunk olyan éles elméjűek, vagy az elnyomások okozzák, hogy nem lehet felderíteni a pontos képét a betegségnek, ezért „nem minden szerünk végzi el a tőle elvárt munkát”. Az adott orvosságtól és a betegség típusától függ, hogy mikor ajánlott konzultálni telefonon, levélben, vagy személyesen.

az együttműködésről: mivel a homeopata nem csodaorvos ezért szüksége van a páciens együttműködésére nem csak a szerbevétel és az életmódi javaslatok betartására, hanem az őszinteségre. Arra, hogy azokról a betegségekről, testi-lelki problémákról, amikről tud pontosan tájékoztassa az orvost, hiszen lehet, hogy anélkül nem lehetne megtalálni a megfelelő szert. Ez az őszinteség természetesen arra a bizalomra épül, hogy az orvos betartja az etikai törvényeket: a titoktartást, az orvosi eskü többi tételét, az orvosi szakma és a homeopátia szabályát.

a prognózisról: A prognózis azt jelenti, hogy kezelés nélkül, illetve a helyes kezelés mellett milyen életminőséget, élethosszt várhat a beteg. A homeopátiás gyógyítói tapasztalat szerint a prognózis függ a beteg életerejétől, korától, a betegség előrehaladottságától, mélységétől, a szervi károsodások fokától, a megelőző kezelések helyes, vagy helytelen voltától, illetve a miazmatikus alkattól

Nagyon jó eredményeket várhatunk gyermekek kezelésekor, amikor az életerő még nagy, a betegségek nem túl régóta tartanak és talán nem voltak megelőző elnyomó kezelések. Nem várhatunk teljes gyógyulást, de a panaszok enyhülését és kedélybeli javulást igen, ha a beteg nagyon legyengült életerejű, elhatalmasodott rosszindulatú betegsége van, vagy nagyon idős. De még ezekben az esetekben is előfordulhatnak nem várt kedvező fordulatok.