Mi a homeopátia?

A homeopátia az orvostudomány egyik ága. A nem hagyományos gyógymódok közé tartozó gyógyszeres, regulációs terápia. A homeopátiás gyógyszerek a szervezet belső, dinamikus, azaz szellemi természetű, az életet fenntartó úgynevezett életelvére hatnak olyan információt közlő energiával, mely az életelvet egy hasonló, de erősebb betegség irányába hangolja el, mint amiben éppen van. A homeopátiás gyógyulás általános, sokszorosan igazolt természeti törvénye szerint az életelv a rá ható erővel ellentétes irányba húzza vissza önmagát. Ezen a módon állítja vissza a harmonikus működését, azaz az egészséget. Hogyan igazolható a homeopátia hatásossága nagyon könnyen? Égési sérülésekkel ha egy rövid ideig tűz közelében tartjuk, fagyási sérülés jéghideg víztől, gyulladás és zúzódás finomszesztől, gyomorsav túltengés egy rendkívül kis adag kénsavtól vagy tömény szesztől átmenetileg romlik, majd javul tartósan. Ezekben az esetekben a mindennapi tapasztalat igazolja, hogy az ellentétes hatású szerek átmeneti enyhülést, de tartós rosszabbodást idéznek elő.

Alkati kezelés szerint gyógyítja a klasszikus homeopátiát végző orvos az idült betegségeket. A köztudatban van egy régi helytelen fogalom is, ez az „alkati szer". Alkati szer alatt azt értik, hogy minden embernek lehet találni egy olyan homeopátiás szert, mely évtizedekig „bármilyen betegség ellen" hatásos. Bár létezhetnek ilyen szerek, megtalálásuk sokszor nagyon nehéz lehet. Azonban a gyógyuláshoz nincs szükség az alkati szer megtalálására, hanem elég az alkati kezelés is. Eszerint a szereket a beteg aktuális problémájához, állapotához mérten váltogatják. Ezáltal lépésről-lépésre lehet a betegségek által okozott szenvedéstőt megszabadulni. A betegségtől és a beteg ember állapotától függ, hogy milyen hosszú ideig tart ez a kezelés. Mivel a gyógyulást a szervezet végzi el – a homeopátiás szer „csak" információt és energiát ad hozzá – nem lehet arra számítani, hogy sok éve tartó betegségek egyik napról a másikra tökéletesen meggyógyulnak, de arra lehet, hogy hetek- hónapok alatt határozott javulást észlel a páciens, mind a betegség tüneteiben, mind az energiájában.

A heveny betegségek kezelése egyszerűbb, kevesebb időt igényel, mint az alkati kezelés. Sokszor azonban a hevenynek tűnő betegségekről kiderül, hogy valójában egy idült betegség fellángolása. Ilyenkor a homeopata ad egy olyan szert, melytől átmeneti javulás várható, később azonban alkati kezelésre lesz szükség.

Mely betegségek gyógyíthatók? Homeopátiával azok a betegségek gyógyíthatók meg melyek a szervezet belső szabályozásának zavarából erednek. Azonban szükség van megfelelő életerőre és arra, hogy a beteg szervben ne legyen visszafordíthatatlan, végállapotú elfajulás. Ezen homeopátiával gyógyítható betegségek közé nagyon sok állapot tartozik. Például: alkalmi, vagy visszatérő fertőzéses állapotok, légúti-, gyomor-, bélrendszeri-, húgyúti, gyulladások, allergiás betegségek betegségek, idegrendszeri bántalmak, meddőségi esetek, viselkedészavarok, csecsemőkori problémás helyzetek, változókori panaszok, epe- és vesegörcs, érzelmi-, hangulati zavarok, daganatos betegségek korai stádiuma, bőrbetegségek, sérülések, csípések. Azok a betegségek, melyek nem a belső szabályozás zavarából erednek, csak részben, vagy egyáltalán nem gyógyíthatók homeopátiával. Tehát, ha a páciens például egy nedves, dohos lakásban él, vagy az eredendő alkatához mérten túlságosan nagy testi- lelki erőfeszítést igénylő foglalkozást végez, vagy tartósan ártalmas anyagok hatásának van kitéve (vegyszerek, gyógyszerek), illetve megoldhatatlan lelki, vagy szociális problémákkal küzd. Ezekben az esetekben tehát az orvos feladata a gyógyszerválasztáson kívül az, hogy elhárítsa a betegséget előidéző és fenntartó életmódbeli, vagy környezeti ártalmat. Bizony ez nem minden esetben oldható meg. A betegségeknek egyre nagy száma a mesterségesen keltett az allopátiás, vagy homeopátiás gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása, a káros élelmiszerek, és a kozmetikumok közül különösen az izzadásgátló dezodorok járulhatnak hozzá a beteges állapot fennmaradásához.