Munka, költség

A homeopátiás kezelést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Magyarországon nem finanszírozza. Számos európai országban viszont finanszírozza az állami egészségügy. Egyes homeopaták viszont szerződésben vannak magán nyugdíjpénztárakkal. A homeopata egyesület által 5 évvel ezelőtt ajánlott tarifák:

  • akut betegségeknél 4-6 ezer,
  • alkati kezelés esetén az első vizit 10-12 ezer,
  • a kontrollok 4-6 ezer forint

A homeopátiás gyógyszerek jóval olcsóbbak, mint az allopátiás készítmények, kivált azért is, mert ritkábban kell őket bevenni. Másrészt azért is, mert a homeopata orvos legtöbbször csak egy szert ír fel. Egy heveny betegségnél, például egy felső légúti gyulladásnál a hagyományos orvos felír egy antibiotikumot, egy probiotikumot, egy köptetőt és egy nyálkahártya-lohasztó allergiaellenes szert, esetleg ehhez még orrcseppet, akkor az 10000 forintból nem biztos, hogy kijön. Ezzel szemben a homeopátiás kezelés, amelynél az alacsonyabb költségeken kívül a mellékhatásmentesség és az elnyomás elkerülése is hozzátartozik.

Mit csinál a homeopata? Az alkati kezelés sokszor 1.5-2 óra hosszú konzultációból áll. Ezután az orvos elmélyül a beteg problémájában és megkeresi a leghasonlóbb szert. A klasszikus homeopátiában hozzávetőleg 5000 készítmény közül választhat az orvos, sőt a homeopátia elmúlt évtizedeiben olyan fejlődésen ment keresztül, mint a kémia tudománya Mengyelejev korában. Bizonyos törvényszerűségek alapján már előre meghatározható egy még nem bevizsgált növényről, vagy ásványról a rendszertanban elfoglalt helye alapján, hogy a belőle készült homeopátiás szer milyen állapot gyógyítására lesz alkalmas. Ezen újabb iskola képviselője Jan Scholten és Rajan Sankaran. Tehát a szerválasztás e hatalmas gyógyszerkincsből olykor időigényes feladat. Az alkati kezelés igazából az első szer adása után kezdődik. Nagyon fontos, hogy a páciens figyelje a szervezete reakcióit mind mentális, mind lelki-érzelmi, mind testi szinten. Azok a változások, amelyeket magán tapasztal, nagymértékben segíteni fogják a homopatát a további munkában, hiszen a gyógyulás egy folyamat, ugyanúgy, ahogy egy betegség kialakulása is legtöbbször egy folyamat, még akkor is, ha sok páciens csak akkor „veszi észre, hogy baj van, ha már az egész ház lángokban áll". Ha figyelmesek vagyunk apróbb jelekre, akkor sokkal hamarabb és ezért sokkal jobb prognózissal kezdődhet meg az gyógyulási folyamat. Tehát miután beveszi a páciens a szert, a homeopatára mindig számíthat, hogy tanáccsal szolgáljon például egy a szokottnál erősebb kezdeti rosszabbodás lecsendesítésére, vagy az adagolás gyakoriságának beállítására, vagy antidotálás ügyében. (Ha esetleg a homeopata nem elérhető, akkor megad egy másik telefonszámot, ahol más homeopata tud tanáccsal szolgálni.)